FRUKT
Det här leaderprojektet tog avstamp i en situation med en stor identifierad kompetensbrist. Såväl näringsliv som offentliga arbetsgivare i Svenljunga och Tranemo upplevde svårigheter att rekrytera medarbetare med rätt kompetens. Många ungdomar valde dessutom att studera utanför kommunerna redan i gymnasieåldern. I det här projektet ville man därför proaktivt underlätta för ungdomar att bo kvar och förvärvsarbeta i området.
Inom ramen för FRUKT inventerades näringslivets framtida behov gällande arbetskraftsförsörjning och dessa sammanställdes i en rapport. Man kartlade också olika moment för elever som ska göra praktik genom bland annat APL (arbetsplatsförlagt lärande) vid yrkesutbildningar och strävade efter att matcha kompetenser mot näringslivets behov även inom andra praktikåtgärder.
En digital praktikkatalog skulle tas fram och i projektet undersöktes olika system för hantering. Man kom fram till att Praktikplatsen.se var det alternativ som bäst passade Svenljunga och Tranemo kommuner. Praktikplatsen.se är nu i gång med APL-platserna inom Vård- och omsorgscollege kopplat till alla omsorgsplatser i Mark, Ulricehamn, Svenljunga, Tranemo, Borås och Bollebygd.
Framgångsrik förankring och samverkan
Under projekttiden har samverkan mellan näringsliv och skola stärkts. Under kartläggningen framkom att anledningen till att vissa företag inte tagit emot någon praktikant berodde på okunskap. Företag ville ta emot praktikanter men visste inte rent praktiskt hur de skulle gå tillväga och vad som krävdes av en handledare. Ett av målen för projektet var att utveckla och ta fram en ny form av handledarutbildning. Under projekttiden framkom dock att Skolverkets befintliga handledarutbildning är användarvänlig och bra, speciellt om den genomförs i gruppform. Intresset för Skolverkets handledarutbildning blev stort och under projekttiden utbildades 77 nya handledare.
Genom att tidigt skapa en referensgrupp för projektet bestående av företagare, kommunala tjänstepersoner och rektorer från Tranemo gymnasieskola, fick projektet en bred plattform redan ifrån början. En kontinuerlig samverkan med Skolverket, omkringliggande gymnasieskolor, företagarföreningar samt skol- och näringslivsråd bidrog till spridning av projektet. Projektet visade även upp uppnådda resultat under den EU-gemensamma informationskampanjen ”Mitt i Europa”, som visar hur EU:s investeringar används och gör nytta lokalt.
Projektet genomfördes under 2017-2020.
Kontakt
Projektägare
Svenljunga kommun
Projektledare
Åsa Johansson
E-post: asa.johansson@svenljunga.se
Webb och sociala medier
Webbsida
Projektet i media
Har du läst eller hört om projektet i media? Dela gärna med dig av artikeln eller sändningen till oss!
info@leader-sjuharad.se
Kort om finansieringen
Utbetalt leaderstöd: 1 060 492 kr
Medfinansiering från Svenljunga och Tranemo kommuner:
511 367 kr
Total finansiering: 1 571 859 kr
Utöver ovanstående har projektet bidragit med ideellt engagemang till ett värde av 286 825 kr.
Utbetalt stöd från Leader Sjuhärad består av medel från EU, Sjuhärads kommuner och staten.